Августиада 2018 - за седма година в Стара Загора от DiVino 08 Октомври 2018

За седми пореден път в Стара Загора ще се проведе фестивалът на виното и културното наследство Августиада.

Над 30 български и чужди изби ще се включат в тазгодишното седмо издание. Храни и вина от Италия, био зехтини от Испания и био шоколади от Швейцария ще поглезят посетителите, а Метро академия начело с шеф Юри Велев, ще се погрижат виното на фестивала да не остава без подходящите мезета. Културно-историческият акцент ще бъде Животът във вилите през римската епоха, по материали от археологическите проучвания на античния вилен комплекс при яз. Чаталка, с представяне на веществена изложба с експонати. За трета година Августиада ще избере своя посланик в лицето на Царица на Августиада.

Откриването на изложението на вино и кулинарни продукти ще се проведе на сцената пред Регионален исторически музей, на 13 октомври от 11:30 часа. На oткритата сцена през деня ще има фолклорна програма, в която ще се включат и танцови групи от Ротари клубове от страната. Изложението ще бъде отворено за посетители на 13 октомври от 11 до 18 часа и на 14 октомври от 11 до 16:30 часа, когато ще бъдат обявени наградените вина на Августиада 2018.

В рамките на фестивала ще бъдат проведени два майсторски класа:

13 октомври от 15:30 до 16:30

Сортове маслини, видове зехтини и начин на консумация - професионална дегустация на испански био зехтин, лектор Радослав Елефтеров, сертифициран сомелиер за зехтини

14 октомври от 13:00 до 14:00

Шоколад и вино - необикновени съчетания на вкусове и усещания, с лектор Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино и организатор на Августиада

Vox poluli, vox dei (Глас народен, глас Божи) е мотото на фестивала. И тази година публиката ще избере вината, които ще грабнат Златна, Сребърна и Бронзова Августиада.

Специално за Августиада ще дойде и шведския хор от град Истад, който ще изненада гостите на фестивала и на гала вечерята с изпълнение на български език. Диригент е старозагорката Виолета Тодорова. По време на Августиада ще бъде организирана и Улица на занаятите, на която посетителите ще могат да зкупят различни произведения, сътворени от ръцете на майстори – занаятчии.

Билетът за Августиада за един ден е 5 лв, за два дни - 8 лв. Билетите могат да бъдат закупени на място от Регионалния исторически музей Стара Загора.

Горе ↑
Коментари 0 коментара
За да коментирате и гласувате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.