Модерни похвати в правенето на вино

Днешните винопроизводители си имат цял куп тънкости, за които ние никога няма да разберем. Това е и една от причините да няма две вина с еднакъв вкус.
Хората, които правят вино, могат да определят какъв съд да използват за процеса на ферментация (неръждаемата стомана и дъба са двата основни материала), както и размера на съда, а също и температурата на сока по време на ферментацията - всеки избор може да окаже голямо влияние върху вкуса на виното. След ферментацията могат да решат колко време да оставят виното да отлежи (етап, в който виното, така да се каже, идва на себе си) и отново в какъв съд да стане това. Ферментацията може да продължи от три дни до три месеца, след което виното може да отлежава няколко месеца или няколко години, или нещо средно. Ако имате проблем с вземането на решения, гледайте да не се захващате с правене на вино.

Основната съставка

Очевидно един от основните фактори за това да има различни вина е видът на суровината, гроздовия сок. Освен че от по-зрялото и по-сладко грозде става вино с по-високо алкохолно съдържание, от различните сортове грозде (шардоне, каберне совиньон или мерло например) се получават различни вина. Гроздето е основната съставка на виното и каквото и да прави винарят, той го прави с определен вид гроздов сок, който има на разположение.

Какъв цвят предпочитате?

Детето във вас ще се зарадва да разбере, че когато става дума за вино, няма проблем да харесвате един цвят повече от друг. След шестата ви година едва ли някой ще приеме обяснението “не харесвам зелени неща за ядене”, но можете да изразявате предпочитания към бялото, червеното или розово вино през целия си живот като възрастен.
 

Последно обновяване: 04 Февруари 2010
Горе ↑
Етикети